Pampeliškový med
250 květů
1l vody
1kg cukru
2 citróny
1pomeranč
Květy opláchneme, pocukrujeme, pokameme šťávou z citrónu a necháme 12 hodin stát.Potom zalijeme 1/2 litrem vody a necháme do druhého dne louhovat.Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme.Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným a na pláky pokrájeným citrónem a pomerančem, necháme vychladnout a poté opět pomalu zahříváme až k bodu varu a pět necháme vychladnout.Postup opakujeme - za průběžného míchání - tak dlouho, dokud tekutina nezačne medovatět.Nalijeme do nahřátých skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Stejným způseb připravíme i med z různých bylinek.
Není na závadu když med zcukernatí.Stačí dát do mikrovlnky a rozehřát.
Tento med jsem dělávala už mým dětem pokud byli malé.A to už je opravdu hodně dávno
Komentáře
Přehled komentářů
DObrý den, zdá se mi, že pokud takto dlouho něco vaříte, žádné látky v medu obsažené nezůstanou a stane se pouze lepivým cukrem?
Med z levandule
(Štěpánka, 13. 7. 2010 11:22)Dobrý den, je možné tento med vytvořit i z levandule? Pokud ano, jaký je? Děkuji za radu, Štěpánka
Nehoustne
(Světlana, 26. 4. 2010 21:01)
Zdravím.
Zkouším podle vašeho receptu připravit med...Nevim,co delam spatne,ale porad mi nehoustne.Přivedu ho k varu,snížím teplotu a znovu přivedu k varu.Má jemně hnědou barvu,tak si říkám,jestli jsem ho nepřipálila tím pádem nezkazila.Jak hustá má být tekutina při nalévání do sklenic?Jako sirup nebo hustší?
Děkuji za odpověď.
O medu
(alice, 23. 4. 2010 20:38)Má moc ráda med. Je moc zdraví.Maminka bi chtěla udélat mad. Ale neví jak.Tomáš má recep jak se dělá med.
uz to opravuji:)
(ivanaka, 3. 5. 2009 21:54)tak sem zbytky cukru sebrala z vrchu a je to:)ty tam pridam potom...a jelikoz delam vetsi davku tak davam 2kg cukru a 2litry vody tedy...ale hlav mam jen 400...hm...tak to sem mela mozna vzit 500ze....to su pako...no nic napoprve to nemusi byt idealni....dekuju za skvely recept
med rozpracován ale asi špatně:(pomoc!
(ivanaka, 3. 5. 2009 20:04)
nevím jestli mi tu někdo v roce 2009 odpoví, ale prosím prosím také o upřesnění receptu:) začala sem dnes pampeliškový med dělat poprvé a přečetla sem ti ten recept tak nějak bez velkého přemýšlení a udělala co je na začátku - dala květy, na ně citron a na ně ale všechen cukr:(...a pak sem si přečetla diskusi a a znovu recept a čtu, že cukr se tam má dát pak ještě jednou....a citron taky...ale ten sem všechen nakapala už na ty květy:(....tak teď vůbec nevím co s tím...a ještě nevím kdy mám dát kolik té vody:(...děkuji moc za rady
Trošku tuhý med
(anina, 5. 5. 2008 16:24)
Dobrý den
tak to se mi ještě nestalo,já ho tímto způsobem vařím 2 dny než mi zhoustne.Asi hodně cukru.Jinak si to nedovedu vysvětlit,pokud jste ho vařila podle mého receptu.
Trošku tuhý med
(Ájina, 5. 5. 2008 14:32)Tak jsem se s velikou vervou pustila do prvního vaření papeliškového medu.Celé vaření probíhalo celkem v pohodě,přivázela jsem ho k varu a zase stáhla.Tak jsem to dělala necelé dvě hoďky a když jsem ho nalila do skleniček a za pár dní otevřela,tak nešel ani vyškrábnout.Co je špatně?
Upresneni receptu
(anina, 29. 4. 2008 9:44)
Dobrý den
omlouvám se velice.Ano 1 litr.ale ten druhý půllitr doleji až na druhý den než med vařím.Jinak dělám ho tím to způsobem .je to pracnější,trvá to déle ale opravdu se zachová více léčebných účinků a je to opravdu šetnější způsob přípravy.Co se týká bylinek,nic se nemá urYchlovat.nevařím med pod pokličkou.
Upresneni receptu
(Erika, 22. 4. 2008 18:39)
Dobry den,
dnes jsem poprve delala med z pampelisek,snad to dobre dopadne - alespon vonel moc pekne a na talirku se zdalo,ze bude tak akorat tuhy :-)).
Nicmene delala jsem ho dle ted asi nejvice rozsireneho rychleho receptu, kdy pampelisky hned po sberu oplachneme, dame do hrnce spolu s 2ks citronu a 2l vody a vaříme 15 minut, nechame 24 hodim louhovat, druhy den scedime, pridame 2kg cukru a povarime 1.5-2hodinky.
Ted koukam na Vas recept - zda se mi pracnejsi, ale asi bude setrnejsi k bylinkam a tudiz i vysledny produkt bude bohatsi na vitaminy a vse lecive, co z bylinek lze ziskat, je to tak ??
Muzete mi prosim jen upresnit, zda-li pouzijete 1 nebo 1/2 litru vody (to z receptu neni uplne jasne) a taky, z jakeho duvodu med nevarite, ale opakovane privadite k varu a nechavate vychladnout ?? Je to proto, abyste ziskala spravnou konzistenci medu, aby se pampeliskova stava zbytecne nevarila a neztracela tak vitaminy nebo aby cukr v medu nezkaramelizoval?? (teda je-li to mozne, jsem kuchar - amater :-)) ) A jeste - pisete, ze med pomalu privadime k varu, varite med pod poklickou, aby se zahrival rovnomerne nebo odkryty ??
Moc dekji predem za odpovedi - pristi varku medu bych rada zkusila dle Vaseho receptu :-))
preji hezky den
Pampeliskovy Med
(anina, 21. 4. 2008 18:53)
a jen tak na okraj proč píšeš kanada 2008.když moje stránečky z Kanady dnes nikdo nenavštívil.
přeji hezký den
Pampeliskovy Med
(anina, 21. 4. 2008 18:48)a já si zase myslím že by jsi se měla naučit psát.myslím že tu není nic nesrozumitelného.
Pampeliskovy Med
(D.Z., 21. 4. 2008 8:11)
Tak si takmyslim,holka,ze by sis mela ten recept naPampeliskovy med po sobe precist apoopravit protozejedost nepresny.
Pises 1kg cukru....
pocukrovat...? kolik?
svarit scukrem....? logicke....
Kdyz kvety nejdriveoperes takje zbavis pylu ktery je zakladem medu.....
sbirejkvety po desti a nemusis je oplachovat.
Jestli to nevis, takpamelisky na noc apred destem kvety zavirajiprave z toho duvodu.....
Dobra rada nadzlato...ze jo? Kanada 2008 Dana
Účinky
(Michaela, 3. 1. 2012 11:57)