Kopřivový sirup 3,5l vody, 3 citróny, 100 vršků kopřiv, 3 kg cukru krystal,5 lžiček kyseliny citrónové Vodu svaříme s citróny, které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv. Necháme 24hodin vyluhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, až se cukr rozpustí. Již nevařit, nalijeme do sklenic a dáme do chladna.
Proti kašli – pro děti:1 kg vyzrálých bezinek otrháme, opereme a dáme bez vody do větší sklenice na 4 dny kvasit. Během kvašení bezinkami mícháme. Po vykvašení přidáme 1 kg cukru a lžičku šťávy z citronu. Vše pomalu zahříváme a pečlivě sbíráme pěnu. Podmínkou je aby se sirup nevařil a cukr se jen rozpustil. Horkou šťávu dáme do vyvařených sklenic a ihned uzavřeme. Uchováváme v chladnu. Pije se rozředěný jako sirup.
Šťáva se syrových brambor
Čerstvá šťáva ze syrových brambor se užívá při léčbu zánětu žaludku ,vředové choroby a dvanácterníku .Užívat 3x denně po 2-3pol. Lžíce
Šťáva z černého jeřábu
Užívá se při arterioskleróze , k úpravě metabolismu a zánětu žaludku.Užívá se ½ hod před jídlem 3x denně 2-3 lžíce šťávy
Sirup z černého bezu
25 květů černého bezu se po umytí přelije 2 litry převařené vychladlé vody a nechá se 24 hodin vyluhovat .Potom výluh scedit ,přidat 2 kg krystal.cukru a podle chuti až 70g kysel. citronové./Pokud chceme sirup bez chemického konzervačního prostředku ,pak je nutno přidat do 1 l výluhu alespoň 1,5 kg cukru k rozpuštění .Až se cukr za studena mícháním zcela rozpustí ,přidáme na špičku nože Petol a slijeme sirup do láhví.
Sirup proti kašli- sedmikráska obyčejná
Hrst květů vhodíme do 1 l vařící vody a necháme 12 hodin macerovat poté scedíme a prolisujeme přes plátno.Do získané šťávy přidáme půl kila cukru a vaříme až do zhoustnutí. Užíváme 2-4 lžičky denně
Březový sirup
100g čerstvého březového listí ,líh90% 100g, vroucí vody 900g.Čerstvé lístky promísíme s lihem ,přelijeme vřelou vodou a necháme 24 hod. stát .Vylisovanou a přefiltrovanou šťávu svaříme s cukrem v poměru 1:1,8.Používá se k čištění krve a jako močopudný prostředek.
Sirup z lékořice lysé
30g čerstvého kořene dáme do ¼ l červeného vína a 3 dny macerujeme v uzavřené láhvi Potom scedíme, kořem prolisujeme a do získané tekutiny přidáme 250g cukru .Mírně vaříme až do zhoustnutí. Užívá se 4-6 lžiček denně při chorobách močového měchýře a tělesné slabosti
Sirup z rakytníku
Má schopnost snižovat v těle obsah cholesterolu,tuku a cukru podporuje regeneraci organismu a chrání před sklerózou Šťávu získáme rozmačkání plodů dřevěnou vařečkou /vyvarovat se kovu / přecedíme přes plachetku ,abychom se zbavily zbytku rozdrcených slupek,dřeně a nečistot.Ve skleněné nebo porcelánové nádobě rozpustíme ve šťávě cukr a kyselinu citronovou .Na 1 litr šťávy dáme 1,6 kg cukru a 7g kyseliny citr. Naplníme sirup do čistých vyvařených lahvích ,které zazátkujeme a uschováme v chladu.
Sirup z jablečníku obecného
100g suché natě macerujeme 24 hodin ve 3/4 l studené vody . Druhý den macerát scedíme a tekutinu vaříme do zhoustnutí.Užívá se při kašli 3xdenně lžička.
Mátový sirup
Do skleněné nádoby nasypeme 500g krystalového cukru a přilijeme 3/8 l studené vody Mícháním cukr rozpustíme a roztok pozvolna přivedeme do varu .Pěnu vzniklou při vaření odstraníme .Tím získáme naprosto čistý sirup ,vaříme asi 6 min ,pak přidáme 5 dkg. čerstvých ,omytých a pokrájených ,nebo 3 dkg suchých rozdrobených a prosátých lístků máty peprné a necháme krátce přejít varem ,nádobu odstavíme s ohně a dobře přikryjeme , necháme louhovat 30-40 minut .Pak sirup scedíme přes plátno a horký plníme do láhví užívá se při kašli a nachlazení ,při nechutenství a špatném trávení 3x denně polévková lžíce.
Sirup z podbělu léčivého
Do vhodné hliněné nebo skleněné nádoby naložíme vrstvu čerstvě nasbíraných a umytých listů podběle léčivého. Zasypeme vrstvou nerafinovaného cukru a položíme další vrstvu listů. Takto pokračujeme, dokud se nádoba zcela nenaplní. Necháme nějakou dobu odstát, aby se vrstvy usadily, a nádobu ještě doplníme. Nádobu vzduchotěsně uzavřeme (použijeme několik celofánových fólií) a zakopeme v zahradě. Nádobu zakryjeme dřevěnou deskou a přihrneme hlínou. Ve stejnoměrné půdní teplotě dojde ke kvašení. Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a naplníme do lahví.
Komentáře
Přehled komentářů
Chcem sa spytat... recept sa mi pači... ale nepišete proti čomu je učinny? Dakujem za odpoved
Re: Sirup z černého bezu
(Anna, 20. 9. 2013 19:26)Sirup je vynikající při nachlazení,ale my si ho dáváme do vody pořád.
dotaz
(Jana Robková, 3. 6. 2008 6:00)Kde koupit Petol - už neexistuje. Čím ho nahradit? Děkuji. Robková
nahrada za petol
(petra, 30. 5. 2010 11:15)petol uz se nedela jako nahrada se vyrabi konzervan.
Dotaz
(Marketa, 5. 1. 2010 17:04)Dobrý den používám novo-passit a zjistila jsem že sem alergik a nepužu Pelynek a nemůžu najít v příb.letáku jetli to tam je nobo není.Ty bylinky nejsou napsaný v češtině.Děkuji
Kapky z jmelí
(Zimova Markéta, 26. 3. 2009 10:40)Na všech stránkách, které se týkají léčivek, jsou uvedeny kapky z jmelí(neplodnost), které jsou dostupné v lékarnách, ať jsem přišla do jaké-kolv lékárny, nepochodila jsem. Napiště prosím název těchto kapek a kde se dají zakoupit nebo objednat. Děkuji za odpověď. zimovamarketa@seznam.cz
Sirup z černého bezu
(Miriam, 20. 9. 2013 18:01)